Oudenaarde in Kerstsfeer 2023

Oudenaarde telde op 1 januari 2021 31.650 inwoners, die Oudenaardenaren of Oudenaardisten worden genoemd. Eertijds was de stad in heel Europa bekend om haar wandtapijtenproductie, een nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de zestiende eeuw, maar nog bleef voortduren tot in de achttiende eeuw. Vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd.

Oudenaarde ligt in de Scheldevallei, aan de voet van de Vlaamse Ardennen, en biedt een landelijk en rustig karakter met glooiende landschappen.

Op een relatief kleine oppervlakte kon Oudenaarde een schat aan bezienswaardigheden uit het verleden bewaren, maar ook het hedendaagse karakter mag er wezen. Centraal staat het schitterende stadhuis in Brabantse gotiek. Spot boven op de toren maar eens Hanske de Krijger. Ooit viel deze stadswachter in slaap en had hij Keizer Karel niet zien aankomen waardoor die voor de poorten van Oudenaarde moest staan wachten. Sindsdien staan de ‘poorten’ altijd wagenwijd open voor een bezoek aan de stad

In de onmiddellijke nabijheid staat de indrukwekkende Sint-Walburgakerk, terwijl je aan de overzijde van de Markt een mooi  stuk wielergeschiedenis herbeleeft in het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV).  Van op de Markt is het aangenaam dwalen door de soms smalle straten, bijvoorbeeld naar het Begijnhof. De andere oever van de Schelde is evenmin ver weg. Daar wachten enkele prachtige gebouwen, zoals de abdij van Maagdendale en Pamelekerk.

Oudenaards bruintje

Om te bekomen van al die schoonheid, kan je gerust genieten van een Oudenaards bruintje, het lokale bruine bier dat ambachtelijke brouwerijen tot vandaag nog steeds op flessen vullen. Dat Oudenaards bruin staat ook centraal tijdens de jaarlijkse Adriaan Brouwerfeesten.

Met onze wandeltocht maken we een mooie tocht langsheen alle bijzondere bezienswaardigheden van Oudenaarde. De startzaal van de wandeling ligt vlakbij het stadhuis op de Markt en is een ideale startplaats voor onze verkenning. Eerst zoeken we de onmiddellijke omgeving op, onder meer naar het Begijnhof en de monumenten op en rond het Tacambaroplein. De ‘oversteek’ naar het historische Pamele, aan de overzijde van de Schelde is absoluut de moeite waard. Maar we wandelen ook door de groene long aan de rand van de stad, rond de Donkvijver en door het natuurgebied ’t Spei.